Wandelend herdenken
Met een speciale wandelkaart kunnen mensen een eigen route samenstellen en herdenken in de buurt, met een van de 26 podcasts, dwars door de stad, lopend van monument naar monument en van verhaal naar verhaal. Op zaterdag 1 mei verschijnt de wandelkaart als een speciale bijlage in Het Parool en is vanaf dan online te bekijken. Op 4 mei zal de Wandelkaart ook verspreid worden door herdenkingscomités in de stad, vanaf hun eigen monument of herdenkingsplek.
101 kaarten op 1 kaart
De basis van de wandelkaart bestaat uit het kunstwerk van Gert Jan Kocken ‘Depictions of Amsterdam 1940 – 1945’. Het werk bestaat uit 101 kaarten, plannen en luchtfoto’s die gedurende de oorlog door uiteenlopende partijen om verschillende redenen, op verschillende momenten zijn gemaakt en gebruikt. Denk aan militaire targets, verdedigingswerken, deelnemers aan voedselprogramma’s, verzetskaarten en kaarten met daarop de verspreiding van de joodse gemeenschap over de stad. De kaarten komen uit verschillende archieven wereldwijd, zijn gescand of gefotografeerd en in Photoshop geschaald, accenten losgehaald, en eindeloos gestapeld, om zodoende hiërarchie aan te brengen. Aan deze 101 oude kaarten is informatie uit 2021 toegevoegd, daarop kan men de 200 oorlogsmonumenten en 26 podcasts vinden. Corine Datema heeft de Wandelkaart vormgegeven.
26 verhalende podcasts
Amsterdam heeft niet alleen stenen herinneringen aan oorlog. Vele gebeurtenissen worden van generatie op generatie doorgegeven. In Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdamkomen ooggetuigen, nazaten en huidige bewoners van de stad aan het woord. Ze vertellen over bezetting, onderdrukking, deportatie, verzet en collaboratie. Er zijn 26 verhalende podcasts op hun historische plekken op de wandelkaart gezet zodat men al luisterend kan lopen door de straten en pleinen die een rol spelen in het verhaal. De podcasts zijn te vinden via Spotify, Apple, via deze link of bij een van de andere podcastplatforms.
200 monumenten
Deze kaart telt 200 oorlogsmonumenten die geregistreerd staan in de database van oorlogsmonumenten. Dat is een dynamisch aantal; zo zullen er monumenten verdwijnen, opgaan in andere en zullen er nieuwe monumenten komen. Zo is nummer 201 al nagenoeg af: het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat.