Publicatie bij Boom

Ter ere van de toekenning van de Spinozalens 2020 aan Bruno Latour verschijnen in november 2020 twee publicaties bij Boom: Het parlement van de dingen. Over ecologie en de representatie van niet-mensen en De stem van de Noordzee. Een pleidooi voor vloeibaar denken.

In Het parlement van de dingen. Over ecologie en de representatie van niet-mensen staan vertalingen van de belangrijkste Franse en Engelse teksten van Bruno Latour over het parlement der dingen en de ecologie. Daaronder ook zijn recente teksten, zoals ‘Esquisse d’un parlement des choses’, ‘A Fictional Planetarium’, ‘Waiting for Gaia’, ‘War and Peace in an Age of Ecological Conflicts’ en ‘Extending the Domain of Freedom, or Why Gaia Is So Hard to Understand’. Met deze teksten geeft Latour niet alleen alle levende wezens op de planeet een stem, maar ook de Aarde, Gaia, zelf.

In De stem van de Noordzee. Een pleidooi voor vloeibaar denken staan essays van Laura Burgers, Eva Meijer, Evanne Nowak en de Ambassade van de Noordzee. Evanne Nowak beschrijft dat we lijden aan ecological grief. We treuren om de teloorgang van de Noordzee. Hoe komen we uit onze ecologische rouw? We kunnen luisteren naar wat de dieren – de vissen, vogels, krabben van de Noordzee – ons te zeggen hebben, stelt filosoof Eva Meijer. We kunnen het gesprek met dieren aangaan en hun een stem geven. Hoe dat kan werken laat jurist Laura Burgers zien. Voor de dieren zou het handig zijn als de Noordzee een eigen rechtspersoon zou worden.