Oproep 5 mei

Amsterdam, 8 april 2020 – De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité doen in aanloop naar Bevrijdingsdag een oproep aan schrijvers en kunstenaars.

Onze wereld zit op slot. Ook kunstenaars, die vaak vernieuwing, troost en beschouwing brengen, zitten thuis. We vragen hen in deze uitzonderlijke tijd een idee in te sturen over onze OPEN samenleving. De coronacrisis vraagt om een frisse blik op hoe we met elkaar willen samenleven. Om kunstenaars te ondersteunen en toch te kunnen lezen, horen en zien, verstrekt Amsterdams Comité 4 en 5 mei aan negen kunstenaars een geldbedrag om hun idee uit te werken.

Een jury bestaande uit Andrée van Es (Amsterdams 4 en 5 mei comité), Yoeri Albrecht (De Balie), Nadia Moussaid (Mondo), Joost de Vries (De Groene Amsterdammer) en Rein Wolfs (Stedelijk Museum Amsterdam) kiest daaruit drie winnaars. Deze worden rond 5 mei bekend gemaakt en presenteren hun werk bij De Balie, VPRO cultuurmagazine Mondo, tijdschrift De Groene Amsterdammer, Stedelijk Museum Amsterdam en Het Parool. Het idee voor de oproep kwam van Partizan Publik, in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

Open Call

De grenzen, scholen, theaters en musea zijn gesloten en mensen kunnen niet langer samenkomen om gedachten uit te wisselen. In een mum van tijd is onze samenleving drastisch veranderd door de wereldwijde coronacrisis. Wat is er te zeggen over onze ‘open’ samenleving in 2020, het jaar waarin we in Nederland 75 jaar bevrijding vieren? Waarnaar wordt verlangd, wat gaat beter dan ooit, wat wordt gemist?

Kunstenaars en schrijvers worden opgeroepen om tot en met 14 april hun idee voor een gedicht, essay of kunstwerk met als thema OPEN in te zenden. De Balie en Amsterdams Comité 4 en 5 mei maken een selectie uit alle inzendingen. Amsterdams Comité 4 en 5 mei verstrekt betaalde opdrachten aan negen kunstenaars in drie categorieën.

  • Poëzie en spoken word
  • Essay (1500-2000 woorden)
  • Beeldende kunst (en performance)

Op 16 april maken we de selectie van negen kunstenaars bekend, drie per categorie. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité verstrekt €750,- (poëzie en spoken word), €1500 (essay) en €1500 + 750 materiaalkosten (beeldende kunst) per kunstenaar of maker om het idee uit te werken vóór 30 april. Een professionele jury kiest vervolgens per categorie één winnaar. De drie winnaars worden rond 5 mei op www.debalie.nl bekend gemaakt. De Balie en mediapartners VPRO cultuurmagazine Mondo, De Groene Amsterdammer, Stedelijk Museum Amsterdam en Het Parool presenteren de winnaars op verschillende manieren.

Kunstenaars kunnen hun idee tot en met 14 april opsturen naar oproep@4en5meiamsterdam.nl.

Lees hieronder de voorwaarden voor inschrijving.